حیوانات

زایمان در سگ و ۳ مرحله ی زایمان؛ دلایل خوردن توله‌ها (فیلم زایمان)

سگ ها یکی از حیوانات خانگی هستند که به دلایلی مانند با وفایی، همراه بودن و غیره مورد علاقه ی انسان ها می باشند. برخی از افراد دوست دارند از یک جفت سگ نگهداری کنند. اما گاهی اوقات فراموش می کنند که به موقع آنها را عقیم کنند و یا منتظر تولد توله سگ های کوچولوی دوست داشتنی هستند، در صورتیکه از برخی نکات مهم در رابطه با زایمان در سگ ها غافل می شوند. ابتدا در طی 2 ویدئو نحوه زایمان سگ را برای شما به نمایش می‌گذاریم.

زایمان در سگ ها

پس از گذشت زمانی در حدود ۵۸ الی ۶۵ روز بعد از عمل جفت گیری جنین ها (به توله های کامل تبدیل شده اند) آماده ی ورود به دنیای جدید و بیرون آمدن از رحم مادر می شوند و بدین ترتیب فرآیند زایمان به صورت غریزی و بر اساس زمان بیولوژیکی بدن مادر توله ها به وقوع می پیوندد. عمل زایمان حدودا ۱۲ الی ۳۶ ساعت طول خواهد کشید که این امر به تعداد توله ها و سابقه ی زایمان مادر آن ها دارد.

To-be-born-in-a-dog

تاخیر در زایمان سگ ها

احتمال وجود دلایل مختلفی برای تاخیر در زمان زایمان در سگ ها وجود دارد. این دلایل عبارتند از:

? اشتباه در تاریخ جفت گیری سگ ها
? محاسبات اشتباه در مورد مدت دوران بارداری
? باردار نبودن سگ
? ناتوانی سگ در به دنیا آوردن توله هایش

 

اگر احتمال محاسبات اشتباه در مورد مدت دوران بارداری و اشتباه در تاریخ جفت گیری سگ ها را نمی دهید، حتما اگر تاخیر در زایمان وجود داشت با دامپزشک مشورت نمایید. شروع دوران زایمان تحت کنترل فرآیند پیچیده ای دارد که توسط هورمون هایی که از غدد درون ریز بدن مادر (در زمان پاسخ به محرک های تنظیم زمان زایمان که احتمالا مربوط به بلوغ محور هیپوفیزی، آدرنال جنین در زمان رسیدن به تکامل است صورت می گیرد) ترشح می گردد و در اثر تغییرات سطحی خون این هورمون ها در بدن مادر برنامه ریزی می گردد. این فرایند پیچیده تحت تاثیر عوامل مختلفی است که تا کنون همه ی آن ها به خوبی شناخته نشده اند. اما در صورت نبود عارضه و عدم تاثیر گذاری عوامل منحرف کننده ی این دوران، زایمان درست در موعد مقرر و هنگامی که توله سگ ها توان تحمل محیط خارج رحمی را پیدا کرده اند انجام می گردد.
فراموش نکنید که سگ ها حیواناتی هستند که صاحبان خود را بسیار دوست دارند، بنابرین حضور شما در هنگام زایمان سگ برای او آرامش خاطر فراهم می کند. حتی در هنگام زایمان، ماساژ دادن شکم و پشت پاها موجب آسان تر شدن زایمان خواهد شد.

مراحل زایمان در سگ ها

دقیقا همه ی نژاد های سگ مانند اغلب پستانداران در طی سه مرحله زایمان می کنند
مرحله اول زایمان در سگ ها: در اغلب موارد شروع مرحله اول زایمان دقیقا معلوم نمی شود. در این مرحله مادر برای خارج شدن نوزادان آماده می گردد. در اوایل این مرحله درجه حرارت بدن سگ مادر به ۳۶.۵ الی ۳۷ درجه کاهش می یابد، گردن رحم بسته است و انقباضات رحمی کم هستند. اما کم کم انقباضات بیشتر می شود و به علت ایجاد فشار در ناحیه رحم، این ناحیه برای خروج توله ها آماده می شود. تقریبا هر ۶ الی ۷ دقیقه یکبار انقباض رخ می دهد . این انقباض ها محتویات رحم را به سمت گردنه رحم می برد و احتمال دارد که این روند تا ۲۴ ساعت هم طول بکشد. سگ ماده در این دوران رفتاری غیر عادی دارد. علایم این دوران عبارتند از:

? خر خر کردن
? قدم می زند
? جایگاه خوابش را آماده می کند

? علاقه ای به خوردن و آشامیدن ندارد
? نفس نفس زدن
? نگاه کردن به پهلو ها
? شل شدن و متورم شدن فرج
? لیسیدن فرج
? شل شدن شکم
? ظاهر شدن ترشحات موکوسی

البته برخی از سگ های ماده در این مرحله اشتهای زیادی دارند. احتمال این هم وجود دارد که سگ باردار دچار حالت تهوع شود و اگر تازه غذا خورده باشد استفراغمرحله دوم زایمان در سگ ها: نشانه ی ورود به مرحله دوم زایمان خروج مایعات جنینی و دیدن توله ها و یا پرده های جفت در مدخل واژن می باشد. در این مرحله مادر بر روی یک پهلوی خود دراز می کشد و زور می زند و در برخی از مواقع دچار حملات شدید مربوط به دوران زایمان می گردد. احتمال این که سگ ها در تجربه اول زایمان خود درد و ناراحتی زیادی را تحمل کنند وجود دارد، اما در اغلب موارد توله ها به آسانی به دنیا می آیند. توله سگ ها به شکل طبیعی فقط قادر هستند که به صورت طولی به دنیا بیایند (به این معنی که ستون مهره های بدن توله ها به موازات ستون مهره ای بدن مادر می باشد). در اغلب موارد نوزادان از قسمت سر خارج می گردند، اما در مواردی هم مشاهده شده است که از پا ها و قسمت پشت به دنیا بیایند. موقعیت توله ها در هنگام زایمان طبیعی از قسمت پشت می باشد (به این معنا که پشت توله ها به طرف بالا و پشت مادر می باشد). در این مرحله باید محیط قرار گیری حیوان عاری از سر و صدا و بسیار آرام باشد و فقط صاحب حیوان در کنارش قرار داشته باشد (احتمال این وجود دارد که حضور افراد غریبه موجب تاخیر در زمان زایمان سگ ها گردد). زمان خارج شدن توله ها متفاوت است و قابل تشخیص نخواهد بود. فراموش نکنید که در این مرحله حالت ها، شرایط و درجه حرارت سگ مادر را یاداشت کرده و بررسی کنید.
مرحله سوم زایمان در سگ ها ممکن است که قسمت هایی از مراحل دوم و سوم همزمان اتفاق بیافتد. سریعا پس از خروج توله ها مرحله سوم اتفاق می افتد و در طی آن جفت دفع می گردد (هر جنین دارای جفتی است که حدودا ۵ دقیقه بعد از خارج شدن جنین با بند ناف خارج می گردد). البته در بعضی از مواقع توله ها داخل جفت متولد می شوند، سگ مادر پس از تولد هر کدام از آن ها کیسه ی جفت را می لیسد، آن را پاره کرده و بند ناف را قطع خواهد کرد. حتما چک کنید که هیچ جفتی در رحم حیوان باقی نماند ( زیرا اگر باقی مانده باشد موجب بروز عفونت در بدن حیوان می گردد).
از لیسیدن توله ها توسط مادر جلوگیری نکنید و اجازه خوردن بیش از ۲ الی ۳ جفت را به سگ خود ندهید. فراموش نکنید که حتما جفت های باقی مانده و توله های مرده را از دسترس حیوان دور کنید.
اگر توله به علت بیماری مرده باشد احتمال این وجود دارد که خوردن آن موجب بروز بیماری مادر شود. حتی خوردن و بلعیدن تعداد بالایی از جفتها می تواند موجب ایجاد اختلالات گوارشی به همراه بالا رفتن درجۀ حرارت بدن (اسهال و استفراغ) و همچنین به هم ریختن تعادل آب و املاح در بدن سگ گردد.
مایع سیاه رنگ متمایل به سبزی که از خروج غشا های جنینی خارج می گردد طبیعی است (وجود رنگ سبز در روز اول زایمان مطلوب است). پس از مدتی رنگ ترشحات به قهوه ای مایل به قرمز تغییر می کند و کم کم شفاف و طبیعی خواهد شد، اگر ترشحات سفید رنگی از واژن دیدید و یا پیش از خروج اولین توله ترشحات سبز رنگی دیدید، فورا به دامپزشک مراجعه نمایید. در پایان مرحله سوم زایمان تمامی توله ها و جفت آن هاخارج شده اند و رحم جمع می گردد.
کند. اگر این امر به صورت مکرر باشد غیر طبیعی است.

To-be-born-in-a-dog

خوردن توله ها پس از زایمان

به ندرت برخی از سگ های ماده، که در اولین زایمان و یا سگ های عصبی یک توله و یا حتی چند عدد از توله های خود را می خورند. البته احتمال دارد که این حالت به دلیل بی تجربگی در زایمان و یا ضعیف غریزه ی مادری باشد. برخی معتقد هستند که مادر با از بین بردن توله های ضعیف و مریض می خواهد شانس بیشتری برای زنده ماندن توله های دیگر محیا کند. در برخی از مواقع سگ های مادر که بی تجربه هستند به صورت غیر عمد در هنگام جدا کردن بند ناف و خوردن جفت بخشی از بدن توله را می بلعند. حتی توله ای که به این شکل و به صورت غیر عمد کشته شود توسط مادر خورده خواهد شد.

پس از زایمان درجه حرارت بدن سگ مادر به ۳۸ الی ۳۹.۵ درجه افزایش پیدا می کند. اگر دمای بدن به بالاتر از دمای ذکر شده باشد امکان وجود عفونت در بدن حیوان وجود دارد که در این صورت بایدذ فورا به دامپزشک مراجعه نمایید.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا